Nieuws

zaterdag, 20 mei 2017

Vleermuisexcursie Lingebos

Afgelopen nacht was er weer een vleermuisexcursie in en rond het Lingebos onder begeleiding van Eric Janssen van de Zoogdiervereniging. De excursie maakt onderdeel uit van de jaarlijkse vleermuiscursus. Het duurde even voordat de vleermuizen op gang kwamen maar in totaal hebben we 3 soorten vleermuizen gehoord, namelijk de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en watervleermuis.


donderdag, 30 maart 2017


zondag, 12 februari 2017

Vleermuizen tellen uit liefde voor de natuur


dinsdag, 31 januari 2017

Wintertelling 2017

De groepsschuilplaatsen en Fort Loevestein zijn afgelopen weekend weer geïnventariseerd op overwinterende vleermuizen. De inventarisatie gebeurd altijd aan het einde van januari met Fred van, Eric Jansen, Bernadette van Noort en andere leden van de Liniewacht. Afgelopen week is er met 12 mensen geteld.

In totaal zijn in de groepsschuilplaatsen 22 vleermuizen geteld. Het gaat om de soorten baardvleermuis en gewone grootoorvleermuis. Dit zijn er helaas 6 minder als vorig jaar. Dit heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Maar de belangrijke is dat verschillende groepsschuilplaatsen zijn opengebroken en speciale hangplekken kapot zijn gemaakt. Hierdoor stonden ook deuren en ramen open en is door de tocht een groepsschuilplaats niet meer geschikt voor een vleermuis om in te overwinteren. Hierdoor viel het aantal helaas wat lager uit.

Komende zomer worden een aantal groepsschuilplaatsen daarom onder handen genomen door vrijwilligers van de Liniewacht om deze weer geschikt te maken voor de vleermuizen in de winter en gaan we proberen deze zo goed mogelijk op slot te doen. Wie weet tellen we er dan weer meer!


vrijdag, 20 januari 2017


zondag, 6 november 2016

Natuurwerkdag 2016

Afgelopen zaterdag heeft de Liniewacht op de Natuurwerkdag 2016 gewerkt aan de Langedijk in Acquoy.

De ochtend begon wat regenachtig en mistig, maar in de loop van de ochtend begon het zonnetje te schijnen. Er zijn in totaal 12 knotwilgen geknot en 6 nieuwe knotwilgen gepoot. Er is bijzonder hard gewerkt door de vrijwilligers. Ook is de wethouder Ton van Maaren van gemeente Geldermalsen langs geweest om te kijken wat  hoe de Liniewacht te werk gaan. Daarnaast bracht hij een lekkere traktatie mee in de vorm van saussijzenbroodjes. 


vrijdag, 21 oktober 2016

ACQUOY - Het is oktober en dus voor vleermuizen tijd om een plekje op te zoeken om de winter slapend door te kunnen brengen. Maar het aantal winterverblijfplaatsen vermindert en dus roepen vleermuizenliefhebbers op om zelf een vleermuizenkast in je omgeving op te hangen.

Vleermuizen hebben in de winter niets te eten dus moeten ze overwinteren en overleven op vetreserves. Ze beperken hun hartslag en ademhaling en brengen ze hun lichaamstemperatuur tot een paar graden boven het vriespunt. In maart of april vliegen ze weer uit.

Bunkers bieden bescherming aan de vleermuis

De forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie zijn belangrijke plekken voor vleermuizen om hun winterslaap te houden. De Stichting Liniewacht onderhoudt en beheert samen met de eigenaren (particulieren, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland) deze unieke locaties. Bij het beleefbaar maken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn sommige groepsschuilplaatsen toegankelijk gemaakt voor publiek en andere juist ingericht voor vleermuizen. Daarnaast worden de groepsschuilplaatsen jaarlijks in de zomer en in de winter gemonitord op het voorkomen  van vleermuizen.

Het gaat niet zo goed met de vleermuis omdat er bomen gekapt worden en wegen aangelegd. Daardoor worden vliegroutes van vleermuizen verstoord. De Liniewacht zorgt rondom de Nieuwe Hollandse waterlinie voor goede aanvliegroutes en een vleermuisvriendelijke omgeving. Daarnaast probeert de stichting de inrichting van groepsverblijven te verbeteren. Het aantal vleermuizen dat overwintert in de bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is dan ook gestegen in de afgelopen jaren.

Help de vleermuis aan een goede slaapplek

Spleten en gaten in huizen en schuren worden dichtgestopt en dus zijn er steeds minder plekken voor vleermuizen om te overwinteren. Arie Kok van de Liniewacht roept dinsdagavond in het natuurprogramma BuitenGewoon op om de Liniewacht te steunen of om in je eigen omgeving op een windluwe plek een vleermuizenkast op te hangen. Je kunt er één kopen of zelf één maken. Er zijn ook kasten verkrijgbaar om in de boom te hangen.

Bron: Omroep Gelderland


dinsdag, 27 september 2016

Opening Hollandse Waterlinie

Afgelopen zaterdag de 24e september was de opening van de dijkverbetering van de Diefdijk, Meerdijk en ZuiderLingedijk.

De opening werd opgeluisterd door loopgraafschoten door een oud regiment van 1938 met geweren en kanon. Hierna gingen Heemraad Arie Bassa van het Waterschap Rivierenland en gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland samen met de kinderen het bord onthullen en dus officieel openen.

De Liniewacht heeft voor de genodigden en bewoners een stand geplaatst bij een kazematschuilplaats. We konden een leuke uitleg geven over de vleermuizen en ons werk. Op de stand hadden we diverse informatie over ons vrijwilligerswerk en er lag naast een nieuwsbrief, vleermuiskasten en foto’s op de tafel. Ook was het vleermuisverblijf open, (eerst gecheckt of er geen vleermuizen in zaten) Hierin konden bezoekers de inrichting zien.  Kortom het was geslaagd.

Wat leuk is dat we voor volgend jaar een adres doorgekregen hebben waar het hele jaar door vleermuizen zitten. Hier gaan we zeker nog een keer kijken.

Bijgaand foto van Joost Reus, wethouder van Culemborg.

image

dinsdag, 20 september 2016

Afgelopen weekend is de Liniewacht alle groepsschuilplaatsen langs geweest om ze te controleren voor het winterseizoen! Zijn de deuren nog op slot? Zit er nog genoeg water in de waterton? Laat de vleermuizen maar komen:)


maandag, 5 september 2016

Laatste zomerwerkdag

Vandaag hebben we bij diverse groepsverblijven de nieuwe betonnen vleermuiskasten opgehangen. Verzamelen was bij Werk aan het Spoor. Na een bakkie koffie, thee zijn we met de kasten op pad gegaan.
De groepsverblijven waren nog vleermuisvrij en we hebben in totaal 4 kasten geplaatst. Na het plaatsen hebben we de deuren schoongemaakt.

Na het plaatsen hebben we bij Andre nog een kopje soep gegeten. Dit was de laatste zomerwerkdag van het jaar.

Roel Schroot

Agenda

Avond- & nachttraining batdetector Fort Asperen met Eric Janssen
zaterdag, 26 augustus 2017 20:00 - 00:00
Avond- & nachttraining batdetector Fort Asperen met Eric Janssen (Reserve avond)
zaterdag, 2 september 2017 20:00 - 00:00
Kerkzoldertelling met Fred van Delft
zaterdag, 9 september 2017 10:00 - 14:00

Heeft u een vraag?

Wij zijn via bereikbaar.

Ook zijn wij op social media te vinden: